Дұрыс тамақтану іс-шаралар - СШ№30 им. Жылгельдина https://30-merki.mektebi.kz/ ru Дұрыс тамақтану іс-шаралар - СШ№30 им. Жылгельдина DataLife Engine "Дұрыс тамақтану -денсаулық кепілі" https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/1180-drys-tamatanu-densauly-kepl.html https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/1180-drys-tamatanu-densauly-kepl.html




]]>





]]>
admin Wed, 06 Sep 2023 16:46:21 +0600
«Дұрыс тамақтану- денсаулық кепілі» атты тәрбие сағаты https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/932-drys-tamatanu-densauly-kepl-atty-trbie-saaty.html https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/932-drys-tamatanu-densauly-kepl-atty-trbie-saaty.html

]]>
№30 Б.Жылкелдин атындағы жалпы орта білім беретін мектебінің 6- сынып білім алушыларын дұрыс тамақтану мәдениетімен таныстыру, денсаулық құндылығы, дұрыс тамақтану туралы түсініктерін кеңейту. Адам ағзасына қажетті тағамдық заттардың ерекшелігін, денсаулықтың адам өміріндегі маңызын түсіндіру мақсатында "Дұрыс тамақтану- денсаулық кепілі" атты тәрбие сағаты өтті. Сынып жетекшісі Б.Шамилов

]]>
admin Mon, 19 Dec 2022 13:41:29 +0600
"Дұрыс тамақтану- денсаулық кепілі" атты сынып сағаты https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/931-drys-tamatanu-densauly-kepl-atty-synyp-saaty.html https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/931-drys-tamatanu-densauly-kepl-atty-synyp-saaty.html Қараша айының 10 жұлдызында №30 ЖОББМ 6- сыныбында "Дұрыс тамақтану- денсаулық кепілі" атты сынып сағаты өткізілді. Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты, адам өміріндегі ерекше көңіл аудара қарайтын нәрсе ол дұрыс тамақтану екені түсіндірілді. Сондықтан тамақтануға ерекше көңіл бөлген жөн. Тамақ құрамының құндылығы басты назарда болғаны дұрыс. Тиімді, дұрыс тамақтану денсаулықты сақтауға, ағзаның қалыпты өсуі мен дамуына, жұмыс қабілетінің жоғарылауына және ағзаның өсуі.
Сынып жетекшісі: Г.Наргелова


]]>
Қараша айының 10 жұлдызында №30 ЖОББМ 6- сыныбында "Дұрыс тамақтану- денсаулық кепілі" атты сынып сағаты өткізілді. Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты, адам өміріндегі ерекше көңіл аудара қарайтын нәрсе ол дұрыс тамақтану екені түсіндірілді. Сондықтан тамақтануға ерекше көңіл бөлген жөн. Тамақ құрамының құндылығы басты назарда болғаны дұрыс. Тиімді, дұрыс тамақтану денсаулықты сақтауға, ағзаның қалыпты өсуі мен дамуына, жұмыс қабілетінің жоғарылауына және ағзаның өсуі.
Сынып жетекшісі: Г.Наргелова


]]>
admin Thu, 10 Nov 2022 13:39:26 +0600
"Дұрыс және тиімді тамақтану ережелері" тақырыбында сынып сағаты https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/930-drys-zhne-timd-tamatanu-erezheler-tayrybynda-synyp-saaty.html https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/930-drys-zhne-timd-tamatanu-erezheler-tayrybynda-synyp-saaty.html №30 Байсейіт Жылкелдин атындағы жалпы орта білім беретін мектебінің 5 "Ә"сыныбында "Дұрыс және тиімді тамақтану ережелері" тақырыбында тәрбие сағаты өткізілді. Білім алушыларға дұрыс тамақтанудың ережелері және оны ұстану жолдары түсіндірілді. Әр білім алушы тиімді тамақтанудың пайдасы мен зиянын, тағамдардың адам ағзасына тигізетін зияны жөнінде өз ойларын айтып өтті. Сынып жетекшісі: Серикова Айнур.



]]>
№30 Байсейіт Жылкелдин атындағы жалпы орта білім беретін мектебінің 5 "Ә"сыныбында "Дұрыс және тиімді тамақтану ережелері" тақырыбында тәрбие сағаты өткізілді. Білім алушыларға дұрыс тамақтанудың ережелері және оны ұстану жолдары түсіндірілді. Әр білім алушы тиімді тамақтанудың пайдасы мен зиянын, тағамдардың адам ағзасына тигізетін зияны жөнінде өз ойларын айтып өтті. Сынып жетекшісі: Серикова Айнур.



]]>
admin Tue, 08 Nov 2022 13:36:25 +0600
"Дұрыс тамақтану денсаулық кепілі" https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/928-drys-tamatanu-densauly-kepl.html https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/928-drys-tamatanu-densauly-kepl.html 3-сыныппен 29.09.2022 жылы "Дұрыс тамақтану денсаулық кепілі"

№30 Б.Жылкелдин атындағы жалпы орта білім беретін мектебінің 3 - сыныбымен 29.09.2022 жылы "Дұрыс тамақтану денсаулық кепілі" тақырыбында сынып сағаты өтілді. Оқушыларды дұрыс тамақтану мәдениетімен таныстырып, денсаулық құндылығы, дұрыс тамақтану туралы түсініктерін кеңейтіп денсаулықтың адам өміріндегі маңызын түсіндіре отырып "Дұрыс тамақтану денсаулық кепілі" тақырыбында пікір сайыс жүргізілді. Балалар зиянды және пайдалы тағамдарды ажырата білді Сынып жетекшісі: Р.Шолпанкулова


]]>
3-сыныппен 29.09.2022 жылы "Дұрыс тамақтану денсаулық кепілі"

№30 Б.Жылкелдин атындағы жалпы орта білім беретін мектебінің 3 - сыныбымен 29.09.2022 жылы "Дұрыс тамақтану денсаулық кепілі" тақырыбында сынып сағаты өтілді. Оқушыларды дұрыс тамақтану мәдениетімен таныстырып, денсаулық құндылығы, дұрыс тамақтану туралы түсініктерін кеңейтіп денсаулықтың адам өміріндегі маңызын түсіндіре отырып "Дұрыс тамақтану денсаулық кепілі" тақырыбында пікір сайыс жүргізілді. Балалар зиянды және пайдалы тағамдарды ажырата білді Сынып жетекшісі: Р.Шолпанкулова


]]>
admin Wed, 05 Oct 2022 13:22:15 +0600
"Дұрыс тамақтану -денсаулық кепілі " тақырыбы бойынша тәрбие сағаты https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/929-drys-tamatanu-densauly-kepl-tayryby-bojynsha-trbie-saaty.html https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/929-drys-tamatanu-densauly-kepl-tayryby-bojynsha-trbie-saaty.html N30 №30 ЖОББМ 4 сыныбында "Дұрыс тамақтану -денсаулық кепілі " тақырыбы бойынша тәрбие сағаты өтілді. Білім алушылар топтық тапсырмалар барысында «Пайдалы және зиянды тағамдарды» топтастырды, «Тамақтану ережесін» құрастырды, асқа байланысты мақал-мәтелдердің жалғасын тауып, мағынасын түсіндірді. Балалар зиянды тағамдардан аулақ болуды, тамақтанар алдына тазалық сақтау керектігін, уақылы және дұрыс тамақтану жайында ойларымен бөлісе алды. Сынып жетекшісі: Н.Мырзахметова]]> N30 №30 ЖОББМ 4 сыныбында "Дұрыс тамақтану -денсаулық кепілі " тақырыбы бойынша тәрбие сағаты өтілді. Білім алушылар топтық тапсырмалар барысында «Пайдалы және зиянды тағамдарды» топтастырды, «Тамақтану ережесін» құрастырды, асқа байланысты мақал-мәтелдердің жалғасын тауып, мағынасын түсіндірді. Балалар зиянды тағамдардан аулақ болуды, тамақтанар алдына тазалық сақтау керектігін, уақылы және дұрыс тамақтану жайында ойларымен бөлісе алды. Сынып жетекшісі: Н.Мырзахметова]]> admin Tue, 04 Oct 2022 13:29:49 +0600 Тамақтану сапасына мониторинг жүргізу қорытындысы туралы https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/727-tamatanu-sapasyna-monitoring-zhrgzu-orytyndysy-turaly.html https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/727-tamatanu-sapasyna-monitoring-zhrgzu-orytyndysy-turaly.html

]]>

АНЫҚТАМА

2022 жылдың 22 қыркүйек күні тамақтану сапасына мониторинг жүргізу мақсатында бракераж комиссиясы мектеп асханасына тексеру жүргізді.

Обьектінің қолданыстағы талаптарға сәйкестігі туралы санитариялық-эпидемиолгиялық қорытындылары бар.Тамақ өнімдерінің сапасы,оларды тасымалдау, жеткізу, түсіру шарттары бар.Күнделікті мәзір перспективалық мәзірге сәйкес,асхана жұмыс кестесі бойынша , жұмыс істейді.

Сыныптар бойынша тамақтану кестесі мен тамақтану арасындағы аралық сақталынған.Еркін мәзірге арналып бекітілген прайс бар. Дайындалған өнімнің сапасы жақсы ,бақылаудағы тамақ берілуде.Отыратын орындар саны талапқа сәйкес келеді.Қол жуатын раковиналардың саны-2. Үстелдерді өңдеуге арналған құралдар бар,асханалық ыдыстарды дұрыс қою туралы ұсыныс берілді.Ыдыс жуу ережесі маңдайшасы ілінбеген.

Тазалау кестесі бойынша, тазалық жүргізілген. Қойма қарастырылмаған себептен,тауар көршілестігін сақтау туралы ұсыныс айтылды.Механикалық желдетудің жай –күйін тексеру керектігі,санитарлық жағдайы,персоналдың қол жууы және кептіруі үшін жағдайдың болуын қарастыру керектігі айтылды.Жұмыртқаны жууға және өңдеуге арналған таңбасы бар сыйымдылық жоқ.Жұмыртқа жууға арналған құрал жоқ.Мөрмен немесе қолмен расталған сатылатын буфет өнімдері ассортиментінің тізбесінде, баға белгілері , шақтау шарттары сату шарттары мен мерзімдері көрсетілген прайс-парақ бар.

Келіп түскен өнімнің сапсы, нормаларға сәйкес.барлық журналдар,ас өнімдері нормаларының орындалуын бақылау ведомасы бар.Ас блогы қызметкерінің жеке медициналық кітапшасы бар, «Денсаулық »журналы ас блогы қызметкерлерін тексеру нәтижелері туралы журнал басталмаған.Арнайы киімді сақтауға арналған шкафты қарастыру керектігі,москит торының болуы керектігі туралы ұсыныс берілді.Жалпы мектеп асханасының тазалығы талапқа сәйкес келеді:Тағамдарды сақтау тоңазытқышта қарастырылған. Ас блогының жұысшысында бөгде ауру түрлері кездестірілген жоқ.




]]>
admin Thu, 22 Sep 2022 10:10:00 +0600
"Тиімді тамақтану" тақырыбында сынып сағаты https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/927-timd-tamatanu-tayrybynda-synyp-saaty.html https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/927-timd-tamatanu-tayrybynda-synyp-saaty.html 23.09.2022ж N30 Байсейіт Жылкелдин атындағы жалпы орта білім беретін мектебінің 2 сыныбында "Тиімді тамақтану" тақырыбында сынып сағаты өткізілді. Мақсаты: білім алушыларға жақсы денсаулықың, жан-жақты дамудың кепілі - тиімді тамақтану екенін ұғындыру. Сабақ барысында оқушылар алған ақпараттар бойынша пайдалы және зиянды тағамдардың адам ағзасына тигізетін әсері туралы топтық, жұптық жұмыс жүргізді. Тамақтану ережесін құрастырды. Нәтижесінде тиімді, дұрыс тамақтану денсаулықты сақтауға, ағзаның қалыпты өсуі мен дамуына, жұмыс қабілетінің жоғарылауына ықпалын тигізетінін түсінді. Сынып жетекшісі: И.Алхожаева


]]>
23.09.2022ж N30 Байсейіт Жылкелдин атындағы жалпы орта білім беретін мектебінің 2 сыныбында "Тиімді тамақтану" тақырыбында сынып сағаты өткізілді. Мақсаты: білім алушыларға жақсы денсаулықың, жан-жақты дамудың кепілі - тиімді тамақтану екенін ұғындыру. Сабақ барысында оқушылар алған ақпараттар бойынша пайдалы және зиянды тағамдардың адам ағзасына тигізетін әсері туралы топтық, жұптық жұмыс жүргізді. Тамақтану ережесін құрастырды. Нәтижесінде тиімді, дұрыс тамақтану денсаулықты сақтауға, ағзаның қалыпты өсуі мен дамуына, жұмыс қабілетінің жоғарылауына ықпалын тигізетінін түсінді. Сынып жетекшісі: И.Алхожаева


]]>
admin Wed, 21 Sep 2022 13:17:43 +0600
"Дұрыс және тиімді тамақтану - денсаулық негізі " тақырыбында сынып сағаты https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/926-drys-zhne-timd-tamatanu-densauly-negz-tayrybynda-synyp-saaty.html https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/926-drys-zhne-timd-tamatanu-densauly-negz-tayrybynda-synyp-saaty.html 1 сыныппен "Дұрыс және тиімді тамақтану - денсаулық негізі " тақырыбында сынып сағаты

15.09.2022 жылы №30 ЖОББМ 1 сыныппен "Дұрыс және тиімді тамақтану - денсаулық негізі " тақырыбында сынып сағаты өткізілді. Мектеп табалдырығын жаңадан аттаған білім алушыларға адам денсаулығының басты кепілі дұрыс тамақтану. Сондықтан тамақтануға ерекше көңіл бөлу керектігі түсіндірілді. Сабақ барысында "Дұрыс және бұрыс" әдісі арқылы білім алушылар адам денсаулығына пайдалы және зиянды тағамдарды ажырата білді. Сабақты қорыту мақсатында "Дұрыс тамақтану ережелері" тақырыбында бейнеролик көрсетілді. Білім алушылар ойларымен бөлісіп, түсінгендерін айтты. Сынып жетекшісі: Л.Алжанбаева

]]>
1 сыныппен "Дұрыс және тиімді тамақтану - денсаулық негізі " тақырыбында сынып сағаты

15.09.2022 жылы №30 ЖОББМ 1 сыныппен "Дұрыс және тиімді тамақтану - денсаулық негізі " тақырыбында сынып сағаты өткізілді. Мектеп табалдырығын жаңадан аттаған білім алушыларға адам денсаулығының басты кепілі дұрыс тамақтану. Сондықтан тамақтануға ерекше көңіл бөлу керектігі түсіндірілді. Сабақ барысында "Дұрыс және бұрыс" әдісі арқылы білім алушылар адам денсаулығына пайдалы және зиянды тағамдарды ажырата білді. Сабақты қорыту мақсатында "Дұрыс тамақтану ережелері" тақырыбында бейнеролик көрсетілді. Білім алушылар ойларымен бөлісіп, түсінгендерін айтты. Сынып жетекшісі: Л.Алжанбаева

]]>
admin Thu, 15 Sep 2022 13:15:24 +0600
Тамақтану сапасына мониторинг жүргізу қорытындысы туралы https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/638-tamatanu-sapasyna-monitoring-zhrgzu-orytyndysy-turaly-anytama.html https://30-merki.mektebi.kz/pitanie/brokerazhdy-kommissija/638-tamatanu-sapasyna-monitoring-zhrgzu-orytyndysy-turaly-anytama.html Тамақтану сапасына мониторинг жүргізу қорытындысы туралы
 АНЫҚТАМА

2022жылдың сәуір айының 15-і күні тамақтану сапасына мониторинг жүргізу мақсатында бракераж комиссиясы мектеп асханасына тексеру жүргізді. Тексеру қорытындысы актпен рәсімделіп, комиссия отырысында талқыланды. Тексеру нәтижелері сарапталып, түзету бойынша ұсыныс берілді. Анықталған кемшіліктерді жою үшін 5 жұмыс күні ұсынылды.
Дайындалған өнімнің органолептикалық қасиеті талапқа сәйкес келеді,технологиялық картаға сәйкес,10 порцияны бақылап өлшеу барысында ,ешқандай қателікке жол берілмеген,тарату жағдайы да сәйкес. Асханалық аспаптар тап-таза, дұрыс орналастырылған. Тыйым салынған заттар сатылған жоқ,тамақпен байланысты емес заттар,товарлар сатылған жоқ.Асхана қызметкерінің жеке және өндірістік гигиенасы жақсы. Сапа мен қауіпсіздікті куәландыратын құжаттар бар.Тоңазытқыштардың температуралық режимін тексергенде, қалыпты деңгейде екені анықталды. Дезинфекциялық құралдар,ілеспе құжаттар бар. Тез бұзылатын тамақ өнімдері мен жартылай фабрикаттардың бракераждық журналы мерзімінде толтырылған,толық тазалау жүргізу журналы толтырылмаған. Асхананың жұмыс кестесі сақталынып,сол бойынша жұмыстар жүргізілуде. Сыныптар бойынша тамақтану кестесі мен тамақтану арасындағы аралық сақталынған.Дайын өнімнің сапасы сәйкес келеді. Асханалық аспаптарды дұрыс сақтап, қасықтарды, шанышқыларды жоғары қаратып қойған. Жуу құралдарына арналған сертификаттар бар.тоңазытқышта тауар көршілестігі сақталынған.
Ауыз су бойынша уақыты өтіп кеткен, мерзімі,күні ауыстырылмаған.Қол жуатын раковиналарда сабын қойылмаған. Жуу құралдарының кейбір түрінің мерзімі өткен.Нан үгіндісін жинауға арналған ыдыс пен щетканы ауыстыру туралы ұсыныстар берілді.Жерге тұйықтаудың, резеңке кілемшелер қойылмаған.









]]>
admin Fri, 15 Apr 2022 10:52:44 +0600